Explore
Galapagos

Reizen in
GALAPAGOS
op maat

PRACTISCHE INFO VOOR JE VERTREK
NAAR ECUADOR

PRACTISCHE INFO

Voor je vertrek

Als je voor minder dan 3 maanden naar Ecuador gaat heb je geen visum nodig. Een internationaal paspoort volstaat. Dat kan je aanvragen in het gemeentehuis van je woonplaats. Hou er rekening mee dat het aanmaken van je paspoort enige tijd kan duren. Pas op: de vereiste geldigheidsduur van je paspoort is ten minste 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Ecuador. Extra info vind je in het hoofdstuk “Reisadviezen per land” van de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zie www.diplomatie.belgium.be/nl

Er zijn geen inentingen verplicht om het land binnen te mogen, als je vanuit de Europese Unie komt. In sommige gebieden is er een beperkt risico op malaria en gele koorts. Extra  info vind je in het hoofdstuk “reisgeneeskunde” van de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen. Zie www.itg.be
Op deze website kan je ook een gedetailleerd gezondheidsadvies voor Ecuador lezen. Dit kan je helpen bij de samenstelling van een kleine reisapotheek.

Wanneer je electrische apparaten (laders voor cameras en dergelijke) meeneemt controleer dan of ze werken op 110 Volt/60 hertz.
Ecuadorian outletDe stopcontacten in Ecuador zijn ook anders dan die in Europa. Ze zijn van het Amerikaanse type (zie afbeelding). Je koopt dus best in een doe-het-zelfzaak of in een reiswinkel een adapter .

In Ecuador werkt een mobiele telefoon op de 850 frequentie. Een quad-band of speciale tri-band gsm (de meeste tribands werken op 900/1800/1900 MHz)  doet het hier dus wel. Kijk even na of je telefoon hieraan voldoet. Dat je telefoon het in Ecuador doet wil nog niet zeggen dat je er dan ook kan gaan bellen – dat hangt van het roaming-contract met je Belgische provider af.
Er zijn in Ecuador, zelfs in de kleinere steden veel internetcafés waar goedkoop gemaild en gechat kan worden. Je kan er via internet telefoneren.
Ga je met ons op reis dan geven we je op voorhand enkele nummers zodat je bereikbaar kan blijven.

Spaans is overal de voertaal. In het gebergte wordt door veel indianen quechua gesproken en in het amazonegebied zijn er ook nog veel lokale talen. Met Engels geraak je – zeker op de buiten – niet ver. Gidsen spreken wel redelijk goed Engels. Op de Galapagoseilanden is de kennis van het Engels ruimer verspreid.

Sinds 2000 is de US dollar in Ecuador de nationale munt. Voorheen gebruikte men de sucre, maar die is wegens de hoge inflatiecijfers afgeschaft, hoewel vele Ecuadoranen er vandaag nog met heimwee over praten. Grote dollarbiljetten (boven 50 USD) raak je vaak moeilijk kwijt, zeker buiten de grote steden.
Kredietkaarten worden veel gebruikt. In de grote steden kan je geld uit de muur halen: bankautomaten zijn wijdverspreid.
Het beste is om een combinatie van cash en kredietkaart mee te nemen. Ecuador is één van de goedkopere landen in Zuid-Amerika.

Op het Ecuadoraanse vasteland is het zeven uren vroeger tijdens het belgische zomeruur en zes uren vroeger tijdens het belgische winteruur. Op de Galapagoseilandenis het nog één uur vroeger dan op het vasteland.
Hou rekening met een jetlag, die vooral bij de terugkeer in België doorweegt.
In Ecuador neemt men het vaak niet zo nauw met de tijd: men heeft het dan over “la hora ecuatoriana”, een soort lokale klok die soms enkele uren achterloopt.
Hieronder staat de actuele tijd in Quito en Galapagos.

Vasteland
Galapagos

HET KLIMAAT

Ecuador kent een enorme variëteit aan klimaten. Daarom hebben we de klimaatbeschrijvingen hieronder opgesplitst per streek.

In het Andesgebergte variëren de temperaturen zeer sterk gedurende de dag en volgens de hoogte. Iedere vallei lijkt bovendien wel zijn eigen micro-klimaat te hebben. Het droge seizoen (zomerseizoen of el verano) loopt van juni tot september. Het kan dan erg droog, warm en stofferig zijn. Maar je hebt meer kans om de sneeuwtoppen onbewolkt te zien. Tijdens het regenseizoen (de winter of el invierno) regent het soms heel hard, maar zelden lang – de lucht is frisser en de natuur is groener. Maar de bergen liggen vaak in de wolken. Het zuiden van het land is aanmerkelijk droger dan het noorden. Aanbevolen kledij: je moet op alles voorzien zijn. Draag lichte zomerkledij. Een petje of hoed zijn erg nuttig (hoogtezon!). Maar in een tasje of rugzakje neem je steeds een regenjasje en warmere kleding mee. Pas op: ga je hoger de bergen in (>3000 meter) dan kan het echt koud zijn. Hier vriest het ’s nachts.

In het het Amazonegebied kan het lang en hard regenen op gelijk welk moment van het jaar. Maar doorgaans is het natter van maart tot september. Een regenponcho en gummilaarzen zijn een must als je in het woud wil gaan wandelen. De meeste lodges in het Amazonewoud hebben een voorraad laarzen en poncho’s – ook van Europese maten.

De kuststreek of Costa doet erg Afrikaans aan. Hier voel je dat je je op de evenaar bevindt. Het is koeler van juni tot september. Van januari tot mei is de warmste en natste periode van het jaar. Net zoals in de Andesregio is het zuiden van de kuststreek droger dan het noorden. Aanbevolen kledij: je draagt lichte zomerkledij en in het regenseizoen neem je een lichte regenjas mee.

Van januari tot mei is het warm maar regent het doorgaans meer. Toch is het aantal regenachtige dagen in die periode nog zeer beperkt. Bovendien zijn de regenbuien meestal van korte duur.
Van juni tot en met december is het droger maar frisser.
De eilanden liggen in een koude golfstroom die uit het zuidoosten van de Stille Oceaan westwaarts afdraait ter hoogte van de evenaar. Daarom zakt de watertemperatuur soms tot 20 graden Celsius tussen juli en september.
Hier vind je een klimaattabel van de Galapagos-eilanden.

JE REIS BOEKEN

Stap 1: het reisontwerp Op basis van je reisduur (hoeveel dagen mag je reis duren), persoonlijke voorkeuren etc. maken we een eerste reisontwerp. Je kan hier zelf heel wat initiatief nemen:
  • Beslis welke regio´s van het vasteland (Andes, Amazone en Kust) je wil bezoeken. Kijk hiervoor in onze hoofdstukken Andes, Amazone en Kust. Hier vind je naast een korte algemene beschrijving gedetailleerde beschrijvingen van de highlights, de mogelijke excursies en de beste hotels per regio.
  • Je kan inspiratie vinden in ons ruime aanbod Voorbeeldreizen. Ga naar het hoofdstuk Voorbeeldreizen.


Stap 2: het reisprogramma Op basis van je reisschema maken we een gedetailleerde offerte. Die ontvang je al binnen een paar werkdagen na akkoord over het reisschema. Als we het reisvoorstel (offerte) aanmaken checken we eerst de beschikbaarheid voor
  • het schip of hotel van je keuze in Galapagos
  • de lodge van je keuze in het Amazonewoud en
  • de belangrijkste hotels in de Andes of Kust. Deze beschikbaarheid is 1 week geldig maar kan, afhankelijk van het seizoen en de drukte, verlengd worden.


Stap 3: de boeking Zodra je je reis bevestigt sturen we je een eerste bestelbon met uitnodiging tot betaling van het voorschot ten bedrage van 30% van de reissom. Dat bedrag dient om je reservaties van cruise of hotel in Galapagos, het verblijf in de lodge in Amazone en Andes vast te leggen. Vijf weken voor je vertrek naar Ecuador sturen we je de tweede bestelbon met uitnodiging tot betaling van het saldo. Als je reis een verblijf in Galapagos inhoudt sturen we deze bestelbon al 9 weken voor je vertrek. Dat komt doordat we voor cruises en hotels in Galapagos doorgaans 2 maanden voor vertrek het saldo moeten betalen.

Stap 4: de reisdocumenten Een maand voor vertrek sturen we je je reisdocumenten: vouchers voor cruises en bepaalde lodges in Amazone tickets voor binnenlandse vluchten het document Reiswijzer met alle details (samenvatting programma, uren van pickup en dropoff voor transfers en excursies, contactgegevens van de hotels plus nuttige info)

Stap 5: de reis Volgens het programma maak je je reis. Mocht je onderweg problemen ondervinden of vragen en twijfels hebben over de invulling van je reisprogramma kan je ons 24/7 contacteren via een Whatsapp-groep die 1 dag voor je aankomst in Ecuador wordt aangemaakt.

Stap 6: na de reis Na afloop van je reis appreciëren we het erg om wat feedback te ontvangen.